Tuesday, February 4, 2020

Profiterol - reteta

Ingrediente

  • Choux-uri
  • - 200 ml apă
  • - 125 g făină
  • - 120 ml ulei
  • - 4 ouă
  • sare
  • Crema de vanilie
  • - 3 ouă
  • - 100 g zahăr
  • - 500 ml lapte
  • - 50 g făină
  • - 2-3 plicuri de zahăr vanilat sau 1 linguriță esența de vanilie
  • Glazura
  • - 100 g ciocolată amăruie
  • - 2 linguri ulei

Mod de preparare




Aluat choux






Puneți apa împreună cu sarea și uleiul la fiert; când au început să fiarbă, adăugați toată făină odată și amestecați energic cu telul.






Lăsați pe foc amestecând până se formează o peliculă subțire pe vas, proces similar ca la prepararea mămăligii. Apoi lăsați compoziția să se răcească la temperatura camerei, după care începeți să incorporați ouăle pe rând, mixând după fiecare;






Folosind un posh de patiserie cu dui rotund, formați în tavă, pe hârtia de copt, bile cu diametrul de 4-5 cm, în funcție de cât de mari doriți să fie prăjiturile; atenție, în cuptor își vor dubla, chiar tripla mărimea!






Încingeți cuptorul bine, la 200 de grade și introduceți tava pe raftul de sus și coaceți aluatul pentru 10-15 minute, până se umflă. Apoi reduceți căldura la minim, porniți ventilația sau crăpați ușa cuptorului puțin, și mai coaceți încă 15-20 de minute, până se gătește aluatul la interior.






Crema de vanilie






Într-o cratiță puneți laptele la fiert; după ce fierbe opriți focul.






Separat, mixați oule cu zahărul până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați făină și mixați până devine omogen, fără cocoloașe. Adăugați 2/3 din laptele fierbinte, amestecând cu telul până la omogenizare; după ce ați încorporat, puteți adăuga și restul de lapte, apoi fierbeți crema la foc mic, amestecând continuu. Adăugați vanilia și fierbeți până se îngroașă crema.






Lăsați la răcit; dacă s-au format cocoloașe, treceți crema prin sită.






Când crema s-a răcit, puteți umple choux-urile.

No comments:

Post a Comment